Anevrizmalar, Beyin Damarlarında Baloncuk olarak da bilinir. Atardamarlarda (arter) meydana gelir. Normalde beyin damarlarının duvarında üç tabaka vardır ve bunların en dayanıklı ve sağlam olanı ortada bulunan kas tabakasıdır. Genellikle damar sertliğine ve nadiren de enfeksiyon veya travmaya bağlı olarak kas tabakası içinde yırtıklar, çatlaklar gelişir. Güçsüz olan içteki ve dıştaki tabakalar, büyüyen bu yırtık ve çatlaklardan dışarı doğru kan basıncının etkisiyle pörtler ve baloncuk oluşturur (alttaki resimde görülen saccular aneurysm).
Anevrizma Çeşitleri
BT Anjiyografide anevrizma (okun ucundaki şişkinlik)
Belirtiler: Duvarı çok zayıf olduğundan baloncuklar kanama riski taşırlar. Genelde içinde seyrettikleri beyin zarlarının arasına (Subaraknoid Kanama) ve bazan da beyin dokusunun içine (İntraserebral Kanama)’ya neden olurlar. Daha nadir olmak üzere epilepsi (sara hastalığı) nöbetlerine, damar tıkanmalarına veya sinir basısına bağlı belirtilere neden olabilirler.
Anevrizması kanamış olan hastaların 1/3’ü hastaneye ulaşamadan; ulaşabilenlerin de % 25-40’ı hastanede kaybedilir. Hayatta kalanların %25’inde çeşitli oranlarda sakatlıklar gelişir. İlk kanamadan sonra anevrizmanın tekrar kanama ve ölüme yol açma riski çok daha yüksektir. Kanamamış anevrizmalarda kanama riski her bir sene için %1-2 oranında artar.
Tanı: Büyük anevrizmalar her zaman olmasa da, Beyin Tomografisi ve Beyin MR tetkiklerinde görünebilirler. Kesin teşhisleri için ya Beyin damarlarının bilgisayarlı tomografik anjiyografisi (BT Anjiyo) veya klasik beyin anjiyografisi (DSA) gerekir.
Tedavi: Belirti versin veya vermesin bütün anevrizmaların tedavi edilmesi gerekir. Anevrizmalarda iki çeşit tedavi yöntemi vardır ve hangisinin uygulanacağına vakaya ve hastanın tercihine göre karar verilir.
İçi doldurulmuş anevrizma
Hem içi doldurulmuş ve hem de stent konmuş anevrizma
Beyinde Damar Yumağı olarak da bilinir. Doğumsal bir bozukluktur. Damarlarda meydana gelen bir gelişim bozukluğuna bağlı olarak, beyinde atardamarlarla (resimde solda kırmızı renkte) toplardamarlar (resimde mavi renkte) arasında kanama riski taşıyan damar yumağı (resimde ortadaki yuvarlak kırmızı kısım) meydana gelir. Yumağın damarları arasında beyin dokusu bulunur.
Belirtiler: Duvarı çok zayıf olduğundan AVM’ler kanama riski taşırlar. Genelde içinde seyrettikleri beyin zarlarının arasında kanamaya (Subaraknoid Kanama) ve bazen de beyin dokusunun içinde kanamaya (İntraserebral Kanama) neden olurlar. Daha nadir olmak üzere epilepsi (sara hastalığı) nöbetlerine ve damar tıkanmalarına neden olabilirler. Yıllık kanama riskleri %2-4’tür.
Tanı: AVM’ler her zaman olmasa da, Beyin Tomografisi ve Beyin MR tetkiklerinde görünebilirler. Kesin teşhisleri için klasik beyin anjiyografisi (DSA) gerekir.
Tedavi: AVM’lar kanama riski taşıdıklarından mutlaka tedavi edilmeleri gerekir. Genelde uygulanan üç tedavi seçeneği bulunmaktadır. Hangi tedavi seçeneğinin tercih edileceğine vakaya göre karar verilir.
Doğumsal bir bozukluktur. Damarlarda oluşan bir gelişim bozukluğuna bağlı olarak beyinde atardamarlar (resimde kırmızı renkte) ile toplardamarlar (resimde mavi renkte) arasında oluşan anormal bir damar yumağıdır (resimde atardamar ile toplardamar arsındaki topak). Yapı olarak AVM’lere benzerlik gösterirler; ancak, içlerinde beyin dokusu bulunmaz.
Belirtiler: Beyin dokusunun içinde kanamaya (intraserebral kanama) sebep olurlar ve kanadıkları bölgenin yaptığı göreve göre belirti verirler. Bir kısmı da epilepsi (sar hastalığı) nöbetlerine sebep olurlar.
Tanı: Bilgisayarlı beyin tomografisi ve Beyin MRI ile teşhis edilirler.
Tedavi: Belirti vermeyen kavernomlar takip edilirler. Belirti verenlerde ise tedavi, ameliyatla kavernomun alınmasıdır. Ameliyatın riskleri, kavernomun bulunduğu bölgeye göre değişir.
Beyinde anormal gelişmiş bir toplardamardır. Doğumsal bir bozukluktur. Genellikle herhangi bir soruna neden olmaz ve tedavi gerektirmez.